Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Telepítési útmutató

Gumilap telepítési útmutató

Előkészítés

A gumilapokat óvni kell időjárási és fizikai behatásoktól telepítés előtt, a telepítés során. Amennyiben ragasztással telepítjük a gumilapokat, gondoskodni kell róla, hogy a telepítést követő 12 órán belül ne érhesse nedvesség a felületet. Az alapzattal kapcsolatban az alábbi fontos követelményeket kell betartani: • Minden játszótéri eszközt, és tereptárgyat el kell helyezni a telepítés megkezdése előtt. • Az alapzatnak teljesen száraznak kell lennie (beton vagy aszfalt esetében legalább 10 napot száradnia kell). • Jó vízelvezetés szükséges, hogy megelőzzük a víz összegyűlését. • A talajnak egyenletesnek, gödröktől mentesnek kell lennie.

Beton és aszfalt alapzat

Az újonnan készült burkolatokat legalább 10 napig kell száradni hagyni. Ne használjunk petróleum alapú tömítőanyagokat. Régi betonfelület esetén fontos, hogy a repedések és egyenetlenségek megfelelően ki legyenek javítva, és el legyenek simítva a telepítés megkezdése előtt. A felületnek kosz, por, és zsírmentesnek kell lennie. A gumilapok lerakását az egyik sarokból kiindulva javasoljuk elkezdeni a kívánt minta szerint, így minimalizálhatóak a vágási veszteségek. A gumilapok ragasztása történhet az alapzathoz, ez esetben a lapok négy sarkára kell a ragasztót felvinni és a felületre ragasztani. Fontos, hogy ne ragasztózzuk be a gumilap teljes felületét, mert ez megakadályozhatja a vízelvezetést, és a lapok felpúposodásához vezethet. A ragasztás történhet úgy is, hogy a gumilapok oldalait ragasztjuk egymáshoz, ekkor is csak az oldal két szélére vigyük fel a ragasztót, hogy biztosítsuk a vízelvezetést. A ragasztáshoz kesztyű viselése ajánlott.

Kavicságy

A gumilapok tömörített kavics-, vagy sóderágyra is lerakhatóak, ám ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a gumilapok esési magassága betonfelületre való lerakás esetén történt bemérésre. Sóderágyra történő lerakás esetén a gumilapok eséselnyelő képessége csökkenhet, mivel a tömörödés során a kavics kitöltheti a gumilap aljának mintázatát! A telepítés menete Először az alapot készítsük el. Az alapnak 0/35 mm-es zúzott kőből, vagy sóderből kell készülnie, és 10-20 cm vastagságúnak kell lennie a várható terheléstől függően. Az alapra tömörítés után 2-4 cm vastagságban 0/5 mm-es homokból sík ágyazatot kell készíteni. Ez a réteg a telepítést követően még tömörödni fog, ezt figyelembe kell venni a szint meghatározásakor. Ezután a lerakást az egyik sarokból indulva lehet elkezdeni, így minimalizálhatjuk a vágásokat, majd a már lerakott elemeken előrehaladva lehet folytatni a telepítést. Az elkészült felületet lapvibrátorral kell tömöríteni. A lerakás elkészülte után készítsük el a keretet fából, vagy speciális szegélyelemekből. Kavicságyra történő lerakás esetén a gumilapok oldalai egymáshoz ragaszthatóak a stabilitás növelése érdekében.

Tippek a telepítéshez ·

A gumilapok más anyagokhoz hasonlóan hő hatására tágulnak. Ezért a telepítést optimális esetben 10-20 °C hőmérsékleten, vagy árnyékban érdemes végezni. · Ha a ragasztó a telepítés során felhabzik a lapok között, hagyjuk megszáradni, ezután egy késsel, vagy csavarhúzóval könnyedén eltávolítható. · A gumilapok méretre igazításához használjunk tapétavágó kést. Vágjuk be a lapot, majd enyhén hajlítsuk meg,és így vágjuk a kívánt formára. Vastagabb lapok vágásához használhatunk dekopír fűrészt is.

 

Frankó Rubber Technology Kft

Békéscsaba 

Keresés